Biomassza - a zöld energia
A zöld energiáról
A megújuló energia és az alternatív energiaforrások mellett egyre nagyobb népszerűségnek örvend a biomassza felhasználásával előállított környezetbarát “zöld energia”.
A biomasszáról
Mi az a BIOMASSZA?
A biomassza ökológiai fogalom. Jelentése: biológiai úton létrejövő szerves anyag tömeg.
Az energia szektorban ez a szó akkor nyert értelmet, mikor a szén tüzelésű erőművekben a fás és lágyszárú termékek égetésével környezetbarát energiát kezdtek előállítani.
A mezőgazdaságból , erdészetből származó energetikai célra szolgáló biomassza a következőképpen csoportosítható:
Növényi eredetű biomassza:
- Hagyományos mezőgazdasági termények melléktermékei és hulladékai (szalma, kukoricaszár, repce, napraforgó stb.)
- Erdőgazdasági és fafeldolgozási hulladékok (faapríték, -nyesedék, fűrészpor stb.)
- Energetikai célra termesztett növények (fűfélék, fák: akác, nyárfa, fűzfa, takarmánynövények: cukorrépa, köles, rozs, repce stb.)
Állattenyésztési eredetű biomassza:
- állattartás melléktermékei (silók , takarmányok, almok, trágyák, stb.)
Vegyes eredetű biomassza:
- állati és növényi biomasszák keverten találhatók (trágya, komposzt stb.)
A termelési-felhasználási láncban elfoglalt helyük alapján a biomassza lehet elsődleges, másodlagos és harmadlagos. - Az elsődleges biomassza a természetes vegetáció, szántóföldi növények, erdő, rét, legelő, kertészeti növények, vízben élő növények.
- A másodlagos biomassza az állatvilág, gazdasági haszonállatok összessége, továbbá az állattenyésztés főtermékei, melléktermékei, hulladékai.
- A harmadlagos biomassza a biológiai eredetű anyagokat felhasználó iparok termékei, melléktermékei, hulladékai, emberi településeken keletkezet válogatott termékek.
Hírek, aktualitások
hamarosan…